Trash-szelektiv-hulladekgyujtes-iliveinstyle-magazin-2013-georgina-lanter-foto-1

Szelektív hulladékgyűjtés

Környezetünk egy olyannyira befolyásoló tényező életünkben, amit egy apró lépéssel is a rehabilitáció irányába lehetne sodorni. De vajon teszünk is ezért?

Háztartások többségében még most sincsen jelen a szemétszétválasztás, illetve a szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges elhatározás egy jobb hely eléréséhez. Legtöbbjüket csak a napi rutin mozgatja, felkelek, megiszom a reggeli kávét, kirakom a szemetet, ami általában nem szétválogatott helyzetben kerül a kukáskonténerbe, onnan a szeméttelepre, rosszabb esetben nem nyilvántartott illegális  helyre.

szelektív-hulladékgyűjtés-konyhánkban-trash-collect-iliveinstyle-magazin-news-georgina-lanter-foto

harrisburg-trash-szelektiv-hulladekgyujtes-iliveinstyle-magazin-georgia-lanter-foto

Sokat tehetünk mindezért, ha külön kigyűjtjük a műanyagpalackokat és üvegeket, amiket a legtöbb áruházakban vissza lehet váltani csekély összegekért újrahasznosítás céljából. Papírhulladékokat bármelyik papírhulladék-felvásárlási cégnél ellehet adni, amiből újrahasznosított papírárukat gyártanak le a soron, visszakerülve a boltba, és máris nem veszett kárba. Nem utolsó sorban, a veszélyes radioaktív anyagokat tartalmazó elemeket is külön tároljuk, amit semmilyen esetben nem dobhatunk a szemétbe, hiszen évmilliók alatt se bomlana le e veszélyes anyag. Figyelembe kell venni azt is, hogy a legtöbb hulladék a csomagolásból származik, ami szintén nem forgatható vissza a környezetbe, ezért azt tanácsoljuk, kerüljék a legtöbb esetben a csomagolt cikkeket, ami nem teljesen kiküszöbölhető, hiszen manapság elkerülhetetlen csomagolásnélküli árukat vásárolni. Szerves anyagokat igyekezzünk komposztálásra felhasználni, mivel lebomlásra képes ellentétben a fosszilis anyagokból előállított termékekkel szemben. Kis lépés egy embernek, de globálisan együtt rengeteget elérhetünk Földük megóvása érdekében. Kezdjük a konyhában!

Mi lesz ha elözönl minket a szemét?

Trash-szelektiv-hulladekgyujtes-iliveinstyle-magazin-2013-georgina-lanter-foto
Kép: Enrico Donati – Trash Talk

Sokak tették fel a kérdést nem végleges megoldást találva. A mai szeméttermelés gyorsaságát figyelve, évente négyzetesen növekszik a populáció méretével egyenes arányosságban. Csak Kínában óránkét 480 tonna szemét kerül telephelyre nem szelektíven összegyűjtve. Mindez az újrahasznosítással csak csekély mennyiségben lassítható le. Ennek oka a nem megfelelő előállítási módszerek használata. Például: Amíg van olaj, addig nem leszek hajlandóak a kapitalisták más előállítási módszereket keresni, mindezt a pénz érdekében. Mi történik, ha elfogy?

harbor-trash-szeméttelep-szelektiv-hulladekgyujtes-iliveinstyle-magazin-georgina-lanter-foto

Válság. Infláció. A gazdaságok összeomlása és még sorolhatnám a következményeket. Ma is újabb és újabb olaj lelőhelyek keresését folytatják, nem gondolva a fejlődésre, más alternatívák felfedezésére. Gondoljunk a jövőre és tegyünk a változtatás érdekében! Mindenkin múlik! Ha egy nem teszi, senki sem!

Vélemény, hozzászólás?