World War-Z Movie, film, bemutató, Brat Pitt, iliveinstyle.com, írta: Roland Sarkadi

World War-Z, Z-világháború filmbemutató, 2013

Tetszett, meg nem is. Nem tudom, ki hogyan van ezzel, de (Figyelem! spoilert-is- tartalmaz) a mai világban egy zombis film egy “top-téma” de egyben lejárt lemez-szerintem.

Mostanában ritkán tudok elmenni moziba, de lehet rosszul időzítettem, vagy lehet nem volt hangulatom illő. A filmet vártam, a bemutatók tetszettek és… A bemutatóban felsorakoztatott jelenetek voltak a maximum amit a film elért. Így ha valaki megnéz 2-3 Z-war trailert az látta a filmet. (persze nézhető, de kinek mi)

Miért vagyok ezen az állásponton az IMDB, 7.3 értékelése ellenére? Többet vártam, ha már lerágott csont a zombi téma, akkor a moziban ne az én agyam rágják és pénztárcám. Bradt Pitt szerintem jól hozta a színészi alakítását, de hiába, egy egész film nem épülhet köré (Vagy mégis? Reklám szempontjából igen).

A filmtől valami többet reméltem, drámai akart lenni, az elején egy átlag családot mutat be. Beindul a film, az autók a dugóban várakoznak, letörik a visszapillantó, a rendőr üvöltözik, a néző figyel és várja a drámát, horrort és az akció érzését. de…

Mi lett belőle?

A kislánya asztma rohamot kap, az apukáról hirtelen kiderül, hogy szinte James Bond, és hasonló kapcsolatokkal és munkával töltötte az életét. Aki akár egy kisboltban, olcsó vadászpuskával feleségét megmentve “mesterlövészkedik” (földön csúszva célzás nélkül). Most a család, apuka, vagy a fertőzés van a középpontban? Mert egyiket se éreztem. De láttam ám sok zombit!! jupí.

Ez volt a maximum, következő órában ugyanilyen hangulatban zajlott. Reménykedtem, hogy beindul, amikor a Zombik megéheznek az emberek vallásos (!?) énekétől és áttörik az antizombi Jeruzsálemi falat. Ebből annyi lett, hogy betörnek, esznek, embereket kikerülnek, és Pitt-ünk rájön a megoldásra, amiből a “szellem katona” védekezés jut eszébe, akit nem látnak a ragadozók. Előtte és utána pár lövés, akció jelenet.

Az ember elvárná, hogy az eleje a bevezető legyen, és utána még jobban beinduljon. De ennyi volt… jön a monológ, amiben a film utolsó 5 percében, röviden tömörítve elrágja, hogy nem ez volt a vége… Máris második rész lesz, vagy Star Wars “trilógia” marketinget követik?

Mit várnék el?

Mi után a szívünk és agyunkat minél jobban és erősebben ostorozzák a fokozatosan erősödő élethű(+zombis) szituációkkal, drámával, a karakterek felépítésével, a család túlélésével és összetartásával, ahogy túlélik(vagy nem), a világot fenyegető húsevőket, de ha már zombis téma, akkor az emberek rettegésével, túlélésével és a globális világvége hangulattal is foglalkozzanak, de nem, nem kaptam semmi ilyet!

Belevitték a Bibliai “felállnak holtukból” dolgokat és Jeruzsálemet(jó ötlet volt), és még sorolhatnám a jó ötleteket a filmben. De egyet ne felejtsünk, ez egy könyv alapján készült (Max Brooks)! Őszintén bevallom, én könyv kritikákat olvasva, inkább a sikert elérő könyvet olvasom.

Tudjátok mit nem értek? Ha ott egy kész könyv, ott van egy egész zombi kultúra, és még a biblia is ír róluk, akkor hogy a …ba lehet ennyire színvonalon aluli filmet csinálni? Bradt Pitt és a Z-war neveket… azt hittem az év filmje lesz, végre egy olyan film ami nyújt valamit és nem a sablon “futnak hörögve a zombik és mindenki sikoltozik” felállás lesz és többet kihoznak a már kész anyagból.

Minden hiány ellenére egy jó film, nézhető, ha unatkozol, de nagyon bevezető szaga van. Igaz, az írott könyvvel ellentétben nehéz lenne 1órába sűríteni a mondani valóját, egy széria első részének tökéletes(vagy könyv hézagait betöltő film adaptációnak), de magában.. nem igazán. Továbbra is ajánlom, várjátok meg a második részt (ha megjelenik), és előtte 1-2 nappal nézzétek meg ezt. Lehet úgy többet ad a film és egy egészet képez.

Kaptunk egy jó színészt, jó alakítást, jó marketinget, jó reklám, bevezetőket és egy Harry Potter értékű filmet zombikkal.

Megjegyzés:
Ha ilyen témában tényleg ennél jobbat szeretnétek nézni, akkor ajánlom a Walking Dead sorozatot, vagy ha valaki a sexy csajokat, latexben szereti zombikkal keringőzve (kedvs kovi, nem kérünk ilyen filmet :D) akkor ott a Resident Evil.
De játékok szerelmeseinek akár a Dead Island, Left 4 Dead. Azt tudtátok hogy ez előtt a könyv címére hajazó The War-Z című játék nevét át kellett írni a film miatt?

 

Vélemény, hozzászólás?